Afval en vervuiling elimineren

0Reacties

Het eerste principe van de circulaire economie is het elimineren van afval en vervuiling. Momenteel werkt onze economie in een take-make-waste systeem. We halen grondstoffen uit de aarde, we maken er producten van, en uiteindelijk gooien we ze weg als afval. Veel van dit afval belandt op stortplaatsen of in verbrandingsovens en gaat verloren. Dit systeem kan op lange termijn niet werken omdat de hulpbronnen op onze planeet eindig zijn.

Het probleem (en de oplossing) begint bij het ontwerp

Voor veel producten op de markt is er na gebruik geen weg meer terug. Neem bijvoorbeeld een pakje chips. Deze uit meerdere materialen bestaande flexibele plastic verpakkingen kunnen niet worden hergebruikt, gerecycled of gecomposteerd, en eindigen dus als afval. Voor producten als deze is afval ingebouwd. Ze zijn ontworpen voor eenmalig gebruik.

Hoewel het soms lijkt alsof afval in bepaalde situaties onvermijdelijk is, is afval eigenlijk het resultaat van ontwerpkeuzes. Er bestaat geen afval in de natuur, het is een concept dat wij hebben ingevoerd. Van kleine producten met een korte levensduur, zoals pakjes chips, tot schijnbaar permanente structuren als gebouwen en wegen, de economie is gevuld met dingen die zijn ontworpen zonder dat men erom vroeg: Wat gebeurt hiermee aan het einde van de levensduur?

Van lineair naar circulair

Door onze denkwijze te veranderen, kunnen we afval behandelen als een ontwerpfout. In een circulaire economie is een specificatie voor elk ontwerp dat de materialen aan het eind van hun gebruik weer in de economie terechtkomen. Zo maken we het lineaire take-make-waste systeem circulair.

Veel producten zouden kunnen circuleren door ze te onderhouden, te delen, te hergebruiken, te repareren, op te knappen, opnieuw te vervaardigen en, als laatste redmiddel, te recyclen. Voedsel en andere biologische materialen die veilig aan de natuur kunnen worden teruggegeven, kunnen het land regenereren en de productie van nieuw voedsel en materialen voeden.

Met een focus op ontwerp kunnen we het concept van afval elimineren.

https://ellenmacarthurfoundation.org/eliminate-waste-and-pollution